Katkematu niit, mis ühendab mineviku, oleviku ja tuleviku
Rohkem kui neli sajandit on möödunud päevast, mil Giusti perekonna esivanemad seadsid oma kodu pööningule Modena vanalinnas, Via Farini tänaval, üles esimesed puidust äädikavaadid.
Tänapäeval rikastavad Giusti Modena palsamiäädikad maailma tippkokkade roogasid ning leiavad koha Itaalia ja kogu maailma kõige eksklusiivsemates delikatessipoodides.
See on olnud võimalik tänu nende inimeste truudusele ja kirele, kes on selle ajaloolise teekonna omaks võtnud ning uskunud selle pärandi väärtusesse.
Täna, seitsmeteistkümnenda põlvkonna jooksul, on Giusti perekond endiselt sama pühendunud ja kirglik – jäädes truuks oma käsitööle ja jagades toodet, mis on aidanud kujundada Modena linna ja selle inimeste identiteeti ning ajalugu.
19. ja 20. sajandi jooksul pälvis Giusti perekond mitmeid prestiižseid medaleid ning eksportis oma eksklusiivset Modena musta kulda üle kogu Euroopa. Tänu Pietro ja Giuseppe Giusti ettevõtlikule vaimule esitles Modena vanim palsamiäädika tootjaperekond oma tooteid Pariisis, Brüsselis, Viinis ja Antwerpenis, kehastades tõelist modenalikku käsitööoskust – sajanditevanust saladust, mida hoiti kiivalt Modena pööningutel.
Belle Époque’i maailmanäitused tõid Giustile suurt tunnustust ja edu, mille krooniks oli 1929. aastal kuningas Vittorio Emanuele III poolt omistatud kuninglik tiitel "Savoia kuningakoja ametlik tarnija".
Täiuslikkus Giusti järgi
Lähtudes sajanditepikkusest suulisest pärimusest, oli Giuseppe Giusti üks esimesi, kes pani kirja reeglid, kuidas valmistada täiuslikku palsamiäädikat. Tema tekst, mis koostati 1863. aastal Modena põllumajandusmessiks, rõhutas kolme võtmetegurit:
viinamarjade valik, vaatide kvaliteet ja aeg.
Tähelepanelik suhtumine toorainesse, äädika pikk laagerdumisaeg ning – mis kõige olulisem – põlvest põlve edasi antud sajanditevanuste vaatide kasutamine on need elemendid, mis muudavad Giusti palsamiäädika ka tänapäeval erakordselt hinnaliseks.
Kunst, mida on sajandeid edasi antud
Viinamarjade kvaliteet, keetmisviisid, täitmis- ja ümbervalamistoimingud ning pikk – või isegi väga pikk – laagerdumisperiood: need on elemendid, mida suurepärane palsamiäädika valmistaja peab oskuslikult juhtima, et saavutada täiuslik tulemus.
Palsamiäädika meistri – selle iidse kunsti hoidja – ülesanne on pidevalt jälgida äädika kvaliteeti, hinnates järgmisi võtmenäitajaid:
sügav ja läikiv tumepruun värv,
intensiivne aroom viinamarja ja väärispuidu õrnade nootidega,
hapukus, mis tekib aeglase atseteerimisprotsessi käigus,
keerukas maitsebukett, mis tuleneb laagerdumisest eri tüüpi puitvaatides.
Meister jälgib hoolikalt, kuidas see väärtuslik vedelik vaatides areneb, järgides traditsioonilist meetodit täpsuse ja kannatlikkusega.
See on perekondlik kunst, mida on edasi antud põlvkonnast põlvkonda – garantii selle maitseelamuse ja kvaliteedi säilimiseks, mis trotsib aega.
Perekondlik kutsumus
Tänapäeval juhivad Giusti ettevõtet Claudio ja Francesca koos Lucianoga – perekonna järjekordne põlvkond, kelle elu ja töö on lahutamatult seotud nende kodulinna Modenaga. Modenas, jäi palsamiäädika valmistamine sajanditeks pereringi saladuseks – seda valmistati nii isiklikuks tarbimiseks kui ka kõige olulisemateks kingitusteks.
Seetõttu omistati erakordset tähtsust „acetaia’le“ – äädikapööningule, mida peeti oluliseks osaks pere varast. Äädikameister oli tavaliselt pereliige, kes oli juba noores eas pühendatud selle iidse käsitöö saladustesse. See on ajalooline traditsioon, mis elab edasi tänaseni – põlvkonnalt põlvkonnale edasi antud kutse, pühendumus ja oskus.